Életeket mentett a drón az ausztrál partoknál

Kapcsolódó cikkek

Életeket mentett a drón az ausztrál partoknál

Életeket mentett a drón az ausztrál partoknál

közszolgáltatás

2 perc

A helyi partiőrség épp tesztelte a mentési célokra szánt repülő szerkezetet, amikor a gyakorlatozás hirtelen éles akcióba csapott át.

Két úszó Új-Dél-Wales tartomány egyik strandján fürdőzött, amikor a csaknem tízméteres hullámok miatt túlságosan távol kerültek a parttól, és az áramlatok ellenében nem tudtak visszaúszni. Szerencséjükre a partiőrség éppen az új drónos megfigyelőrendszerét tesztelte.

A repülő szerkezet már a próbaútra is magával vitte a mentéshez szükséges felfújható kapszulát, amelyet a szakemberek irányításával oda is dobott a fürdőzőknek. A két férfi a lebegő mentőeszköz segítségével lassan, de sikeresen partra tudott jutni.

A mentés azon része, amíg eljuttatják a mentőöveket az elsodródott úszókhoz, most csupán 70 másodpercig tartott. Jai Sheridan, a drónt irányító vízimentő kiemelte, hogy egy hasonló akció még jobb napokon is percekkel hosszabb lett volna. Az automata repülők sokat segíthetnek hasonló vészhelyzetekben, hiszen azon túl, hogy bizonyos szituációkban konkrét segítséget tudnak nyújtani, segítenek felmérni a kockázatokat, és a mentés is jóval hamarabb megkezdődhet.

Drónok védik Ausztrália partjait

A Little Ripper elnevezésű szerkezet másik funkciójáról korábban már mi is beszámoltunk: ugyanezen rendszer felelős az Ausztrália partjainál gyakori cápatámadások előjelzéséért is. 

Az ausztrál kormány még decemberben jelentette be, hogy összesen 430 ezer ausztrál dollárral (körülbelül 86 millió forinttal) támogatja a dróntechnológia fejlesztését a vízimentés területén. John Barilaro kormányfő-helyettes az eset utáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy a beruházás már látványosan megtérült. „Soha nem történt még ilyen típusú mentés, amikor a drón vízen úszó eszközzel segít a bajba jutottaknak”  emelte ki.

A szoftvert fejlesztő Sydney-i Műszaki Egyetem csapata szerint számtalan területen segíthetnek a repülő szerkezetek, hiszen szállítókapacitásuknak köszönhetően sokféle „rakományt” képesek magukkal vinni. Michael Blumenstein, a fejlesztőcsapat vezetője úgy véli, a jövőben az sem elképzelhetetlen, hogy következő lépésként a rendszer folyamatosan „őrjáratozik” a strandok felett, és automatikusan felismeri a bajba jutottakat.

Forrás: The New York Times