Az okostechnológia is beszáll az erdőtüzek elleni harcba

Kapcsolódó cikkek

Sorozat további cikkei

Az okostechnológia is beszáll az erdőtüzek elleni harcba

Az okostechnológia is beszáll az erdőtüzek elleni harcba

még több IoT

2 perc

A pusztító futótüzek nemcsak az élőhelyeket károsítják, hanem a növényzet elpusztításával – a nagy mennyiségű szén-dioxid kibocsátás miatt – hosszú távú károkat is okoznak.

Az elmúlt évtized legrosszabb futótűz-szenzonját az Egyesült Államok volt kénytelen megtapasztalni. Ezt követi a 2019-ben és 2020-ban pusztító ausztrál bozóttűzsorozat, amely több mint 46.050.750 hektárnyi területen okozott komoly károkat. A kánikula és a sorozatos melegrekordok pedig egyes szakértők szerint eddig nem látott tüzekhez vezethetnek az Egyesült Államok és Kanada nyugati részein, ahol már javában készülnek az éves szezonra.

A Dryad Networks a dolgok internete (IoT) segítségével előzné meg vagy mérsékelné mindezt. Silvanet nevű hálózatuk ugyanis már parázsló stádiumban képes észlelni a potenciális erdőtüzeket, amikor azok még könnyen megfékezhetők.

Carsten Brinkschulte, a Dryad Networks vezérigazgatója és társalapítója elmondta, mára teljesen egyértelművé vált, hogy világszerte nő a bozóttüzek száma és intenzitása. Így sürgősen szükség van egy olyan megoldásra, amellyel a vészhelyzet még azelőtt azonosítható, hogy a folyamat irányíthatatlanná válna.

A startup fejlesztésének lényege, hogy kicsi, mégis rendkívül érzékeny, napenergiával működő gázérzékelők rögzíthetők a fákra a levegő összetételének, hőmérsékletének, páratartalmának és légnyomásának ellenőrzésére.

Az így nyert adatokat a Silvanet IoT mesh hálózat segítségével egy felhőalapú megfigyelőplatformra küldik, amely potenciális tűz észlelése esetén riasztást küld a helyi hatóságoknak. A mesh hálózat esetén nem egyetlen nagy, hanem több kisebb hálózati központ a jellemző, amelyek eltérő feladatokat látnak el.

A készülékek a Bosch Sensortec által biztosított új, nagy pontosságú gázérzékelőket használják. Ez a „digitális orr” a mesterséges intelligencia (MI) révén tudja megkülönböztetni a tüzeket – például egy elhaladó dízel kamion által kibocsátott szennyező anyagtól.

Stefan Finkbeiner, a Bosch Sensortec vezérigazgatója szerint céljuk az emberek életminőségének javítása, és a jelenlegi, illetve a jövő generációja számára az élhető feltételek biztosítása. Ebben központi szerepet játszik a fenntarthatóság, a klíma- és a természetvédelem kérdésköre.

A vállalat négy az egyben, BME688 típusú szenzora nagyfokú érzékenység, rendkívül alacsony energiafogyasztás és a gépi tanulás révén támogatja a levegőben lévő gázok összetételek azonosítását. Ez megfelelő alapot jelent a rossz levegőminőség vagy a korai tűzérzékeléshez – tette hozzá a szakember.

A többlépcsős mesh hálózat működését átjárók (gateway) segítik. A megoldás olyan nagy és távoli erdők lefedésére is használható, ahol nem áll rendelkezésre mobilkapcsolat. Összehasonlításképpen érdemes tudni, hogy a tipikusnak számító LoRaWAN átjárók csak körülbelül 12 kilométeres körzetben használhatók.

Forrás: