Az európaiak negyede már viselhető eszközzel fizetne

Kapcsolódó cikkek

Az európaiak negyede már viselhető eszközzel fizetne

Az európaiak negyede már viselhető eszközzel fizetne

pénzügy

2 perc

Az egyérintéses kártyák népszerűsége a magyarok körében is megteremtette az igényt a viselhető fizetési technológiák iránt.

A Mastercard friss kutatása szerint az európaiak negyede (24%) már szeretne okosórával, karkötővel, kulcstartóval vagy egyéb viselhető eszközzel fizetni. A magyar megkérdezettek 27 százaléka nyitott az új fizetési technológiára.

A Mastercard és Maestro kártyákkal egyérintéssel végrehajtott fizetések összege az elmúlt évben 145 százalékkal nőtt, és Európában is egyre többen fizetnének viselhető eszközök segítségével. A folyamatos bővülés mellett évről évre egyre jobb az innovatív eszközök fogyasztói megítélése.

Legnagyobb mértékben a visszaélésektől való félelem csökkent (-24%). Ennek visszaesése Hollandiában (-41%), Spanyolországban (-33%) és az Egyesült Királyságban ( 31%) volt a legjelentősebb.

Az ABN Amro Bank az egyik első európai szolgáltató, amely lehetővé teszi ügyfelei számára, hogy a folyószámlájukhoz kapcsolt viselhető eszközök segítségével a világon bárhol tudjanak fizetni. A kibocsátást megelőző teszt során, melyben 500 fő vesz részt, a felhasználók megtapasztalhatják, hogy milyen egy gyűrű, egy óra, egy karkötő vagy egy kulcstartó segítségével kiegyenlíteni a számlát.

Az egyérintéses elfogadóhelyek száma Európában tavaly 42 százalékkal nőtt, a fizetési műveletek 38 százaléka pedig ma már ezzel a technológiával történik. Hollandiában a terminálok 80 százaléka alkalmas egyérintéses fizetésre, az ABN Amro szerint az országban a fizetések több mint fele egyérintéssel történik.

A Mastercard kártyakibocsátó társaság célja, hogy a következő 5 évben az egyérintéses technológia legyen világszerte az általánosan elfogadott fizetési mód.