Rohamos növekedés az érintés nélküli fizetésben

Kapcsolódó cikkek

Rohamos növekedés az érintés nélküli fizetésben

Rohamos növekedés az érintés nélküli fizetésben

pénzügy

1 perc

Egy év alatt megháromszorozódott az érintés nélküli fizetések száma Európában: egymilliárd tranzakció során 12,6 milliárd euró cserélt gazdát.

A Visa Europe a 2014 márciusától kezdődő egyéves időszakot vizsgálta. A 2015-ös márciusi listájukon az első helyen az Egyesült Királyság áll, utánuk következik Lengyelország és Csehország.

Nem teljesen meglepő, hogy az Egyesült Királyság mutatta fel a legtöbb tranzakciót, hiszen a Transport For London (TfL) az egész fővárosi tömegközlekedésben alapszolgáltatássá tette az érintés nélküli fizetés lehetőségét.

Érdekesség, hogy a legtöbb NFC-kompatibilis, „contactless” fizetést biztosító terminál Spanyolországban található (593 ezer), és csak ezután jön a sorban az Egyesült Királyság (410 ezer), Franciaország (405 ezer) és Lengyelország (354 ezer).

A legtöbb érintés nélkül használható Visa-kártyát az Egyesült Királyságban állították ki (49,6 millió), a briteket követi messze lemaradva Franciaország (20,3 millió), Lengyelország (14.5 millió) és végül Spanyolország (11,5 millió).

Európában összesen 131 millió érintés nélküli Visa-kártya van forgalomban, a megfelelő terminálok száma meghaladja a 2,6 milliót.

A társaság szerint az érintésmentes fizetés népszerűsége a jövőben csak növekedhet, hiszen a megszokott bankkártyákon túl már a különböző mobil- és viselhető eszközök is képesek NFC-alapú kommunikációra.

Forrás: NFC World+