Elege van az egész éves fűnyírásból? Bízza a robotokra!

Kapcsolódó cikkek

Elege van az egész éves fűnyírásból? Bízza a robotokra!

Elege van az egész éves fűnyírásból? Bízza a robotokra!

agrár

2 perc

A Roomba robotporszívó és a Braava felmosó robot gyártója a Terra fűnyíró révén már házon kívül is terjeszkedik.

Az iRobot saját Smart Mapping technológiájának köszönhetően a vállalat robotkészülékei képesek memorizálni az adott helyiséget, majd ehhez igazodva végzik el a takarítást. Most pedig a cég szó szerint új területet készül meghódítani, hiszen robotfűnyírójuk már a házon kívül, a kinti gyepen használható.

A gyártó ugyanazt a technológiát alkalmazza a Terránál is, mint eddigi gépeinél. A térképező szoftver, az újonnan kifejlesztett vezeték nélküli kommunikációs rendszer és a jeladók (beacon-ök) kombinációja révén a fűnyíró képes meghatározni az elülső vagy hátsó udvar kerületét.

Csak szépen sorban

Míg a Roomba a szőnyeg jellegzetességeiből fakadóan véletlenszerűen tisztít, addig az új gép kifejezetten a „hagyományos” fűnyírás esetén jellemző minták leképezésére lett kialakítva. Az egyenes „vonalakban” történő haladásnak köszönhetően így valóban hatékony munkát végez.

A gyártó ígérete szerint a felhasználók teljes kontrollal bírnak majd a fűnyíró felett, így az nem fog beleütközni a járdákba vagy a virágágyásokba. Az iRobot Home alkalmazással pedig előre megadható például a fűnyírás időpontja vagy a fű magassága.

Ugyanakkor a Roombához hasonlóan a Terra is szinte teljesen „önjáró”. Nemcsak a saját helyét, és azt képes meghatározni, hogy mennyit kell még füvet lenyírni, hanem azt is tudja, mikor van szüksége feltöltésre. Ha ugyanis az akkumulátora lemerül, akkor egyszerűen csatlakoztatja magát a töltőhőz, majd a töltés után onnan folytatja a fűnyírást, ahol abbahagyta.

A németek lesznek az elsők

Colin Angle, az iRobot vezérigazgatója szerint a fejlesztésnek komoly vásárlópiaca lehet Európában, a Közel-Keleten és Afrikában, valamint nagy sikerekre számíthat más területeken, köztük Észak-Amerikában is.

A Terra elsőként Németországban lesz elérhető még az idei évben, illetve a gyártó béta-programot is tervez az Egyesült Államokban. Az árról egyelőre nem áll rendelkezésre információ. A Honda, a Worx, a Husqvarna és néhány másik gyártó már piacra dobott hasonló terméket, ezek ára átlagosan 600 és 2.800 dollár között mozog. Kérdés, mennyire lehet kiindulni mindebből az új robotkészülék esetében.

Forrás: