Ipar 4.0-val a gyártás is hatékonyabbá tehető

Kapcsolódó cikkek

Ipar 4.0-val a gyártás is hatékonyabbá tehető

Ipar 4.0 megoldásokkal a gyártás is hatékonyabbá tehető

gyártás

2 perc

A technológiai fejlődés elhozta a negyedik ipari forradalmat. Egyes becslések szerint 2020-ra a gyártók akár 70 milliárd dollárt is fektethetnek a különféle IoT-megoldásokba világszerte.

A cikk első részében áttekintettük, milyen út áll még a Dolgok Internete előtt, illetve miben segíthetnek az új technológiai megoldások az ipari környezetben. A folytatásban további három területet vizsgálunk meg.

Hatékonyabb készletkezelés

A leltár optimalizálásakor a IoT-megoldásokkal gyűjtött valós idejű adatoknak köszönhetően nagyon sokféle lehetőség közül lehet választani. Egyértelműen nyomon követhető például a mozgó alkatrészek működése, és a teljes ellátási lánc ellenőrzése is könnyebben megoldható. Hatékonyan monitorozható az egyes termékek útja, hiány esetén pedig azonnali figyelmeztetés kérhető-kapható. Mindezeknek köszönhetően hajszálpontos számítások készíthetők, a szenzorok és más hasonló okos ipari megoldások révén pedig még időben láthatók, vagy akár meg is előzhetők az esetleges problémák.

Biztonság mindenek felett

Egy kutatás szerint az üzemi balesetek egyik legfőbb oka a gépek, eszközök meghibásodása. Az Internet of Things révén a gyártási folyamatok is biztonságosabbá tehetők, mivel csökkenthet a gyártási idő, viszont a kapcsolódó adatmennyiség növelhető. Az adatok manuális bevitele helyett a valós idejű információkat közvetlenül a megfelelő területekre és vezérlőtermekbe lehet továbbítani.

A mesterséges intelligencia (artifical intelligence, AI) bevezetésével járó adatelemzésnek köszönhetően az alkalmazottak azonnali tájékoztatást kaphatnak a folyamatban vagy függőben lévő kérdésekről, a folyamatok hatékonyabban racionalizálhatók. A hosszú távú adatelemzés a prediktív karbantartást és a potenciálisan veszélyes körülmények előrejelzését is segítheti, így a munkavállalók még időben megtehetik a szükséges védelmi intézkedéseket.

„Okos” csomagolás

Az intelligens nyomkövető rendszerek segítségével a szállítás során is monitorozható a termékminőség, de az is, hogy ezt mennyiben befolyásolják a környezeti tényezők (akár az utak állapota is) és az aktuális időjárási körülmények. A kiterjedt méréseknek, adatgyűjtéseknek köszönhetően olyan információk nyerhetők, amelyek alapján újragondolható a többi közt a csomagolás is. Ezzel egyrészt javítható az ügyfélélmény, másrészt csökkenthetők a kapcsolódó költségek, így végső soron minden érintett fél jól járhat.

Forrás: