Miről szól az Ipar 4.0?

Kapcsolódó cikkek

Miről szól az Ipar 4.0?

Miről szól az Ipar 4.0?

gyártás

1 perc

A technológia fejlődése szignifikáns változásokat hozott a különböző iparágakban. Szenzorok, adatintegráció és -elemzés, robotok: csak néhány olyan terület, amely a negyedik ipari forradalmat létrehozta.

Tom Merrit, a TechRepublic újságírója összeszedte a legfontosabb dolgokat, melyeket szerinte az Ipar 4.0-ról tudni érdemes.

A szenzorok jelentik mindennek az alapját

Az ipari internet a világhálóra csatlakoztatott érzékelőktől függ. Ezek nemcsak a folyamatokat monitorozzák, hanem a kapott adatokat – a teljesebb kép érdekben – a meglévőkhöz adják. Az Egyesült Államokban használt érzékelők 12 százaléka ma már intelligens szenzort tartalmaz.

Adatintegráció

Az érzékelők segítségével összegyűjtött adatok manapság nem táblázatba kerülnek; privát vagy közösségi felhőkben tárolva használhatók fel.

Adatelemzés

Az adatok elemzésének „okosítására” komoly szabadalmak születnek. Minél intelligensebb az alkalmazott feldolgozási módszer, annál jobb lehet az ezen alapuló döntés.

Robotok

A 80-as évek robotnak nevezett nagy, automatizált gépei képesek voltak egyszerű, ismétlődő feladatok ellátására. A mai robotok már segítenek a döntéshozatalban, vagy akár –az okosszenzorokból kapott és megfelelően feldolgozott adatok alapján – ők maguk hozzák meg a szükséges döntéseket.

Az ellátási lánc is érintett

Az említett folyamatok nem állnak meg a gyártásban, hanem továbbgyűrűznek az ellátási láncba. Önvezető autók szállítják a különböző termékeket, köztük az olyan, logisztikailag összetetteket is, mint például az élelmiszer – mindezt az Ipar 4.0 égisze alatt.

A jövő iparában a szenzorok által gyűjtött adatokat a mesterséges intelligencia (AI) fordítja le a robotok nyelvére, instruálja őket a gyártás módjára, a kész termékeket pedig vezető nélküli járművek szállítják a megfelelő helyekre. Az emberek pedig hátradőlnek a tévé előtt a fotelben, miközben azt az okospizzát eszik, amit nem sokkal korábban egy drón szállított nekik házhoz.

Forrás: