Trónfosztás a viselhetők piacán

Kapcsolódó cikkek

Trónfosztás a viselhetők piacán

Trónfosztás a viselhetők piacán

kereskedelem

2 perc

Most először a kínai Xiaomi bizonyult a legjobbnak a viselhető kiegészítőt forgalmazók rangsorában.

A Strategy Analytics második negyedéves adatai alapján a cég 3,7 millió eladott egységgel az egy év alatt majdnem tizedével növekvő piac 17 százalékát szerezte meg. Ezzel leelőzte a 3,4 millió darabszámot felmutató Fitbitet és a 2,8 millió viselhető eszközt értékesítő Apple-t. 

Kelet-Európában terjeszkedne a Xiaomi

Az IDC kutatócég adatai alapján viszont a Xiaomi és az Apple fej-fej mellett haladnak, mindkettő csaknem 15 százalékos piaci részesedéssel bír. Ugyanakkor az elemzés kiemeli, hogy a kínai vállalat javára mutatkozó minimális előny egyelőre a statisztikai hibahatáron belül van. 

Arra már korábban lehetett számítani, hogy a 2016 második negyedévében még 5,7 millió darabot forgalmazó Fitbit az év nagy vesztese lehet, hiszen míg a piac alsó kategóriájában a Xiaomi, addig a felső kategóriában az Apple szorongatja.

A három nagy cég piaci helyzete mindenképpen izgalmasan alakul. A Strategy Analytics úgy véli, hogy az egy év alatt 58 százalékos eladási növekedést felmutató Apple könnyen vissza tudja szerezni a vezetést. Ez abban az esetben valószínűsíthető, hogyha a várhatóan nemsokára megjelenő, a felhasználó egészségügyi adatait még jobban nyomon követő Watch Series 3 sikeresnek bizonyul. 

További fejlemény, hogy a Fitbit is újra a befektetők érdeklődésének középpontjába került, amikor a cég az elmúlt nemrég elismerte, hogy okosórájukat karácsony körül tervezik piacra dobni. James Park, az elmúlt negyedévben a vártnál nagyobb nyereséget elért cég vezérigazgatója optimista a jövőt illetően. Szerinte ahogy egyre több vásárló és egészségügyi dolgozó választja a viselhető termékeiket, úgy növekszik a begyűjtött adatok mennyisége. A tömeges adatok felhasználásával pedig fejlettebb algoritmusok és szoftverek hozhatóak létre, amelyeknek köszönhetően újabb, egészségügyi kiadásokat csökkenthető megoldások születhetnek. 

Forrás: IoT Technews