Robot járőrözik Szingapúr központjában

Kapcsolódó cikkek

Robot járőrözik Szingapúr központjában

Robot járőrözik Szingapúr központjában

közszolgáltatás

3 perc

A négy keréken guruló, kamerával felszerelt Xavier folyamatosan rója a városközpont utcáit, és figyelmezteti az ott tartózkodó embereket, ha azok esetleg megszegnék az előírásokat.

A gyakorlatban mindez úgy történik, hogy a robot másodperceken belül továbbítja a szabálysértőkről – például a nyílt utcán dohányzókról – készült videófelvételeket a parancsnoki és vezérlőközpont videóelemző rendszerébe. A program képes felismerni a többi között az illető testtartását, a szájában lévő cigaretta körvonalait és más vizuális elemeket.

A helyszínen a robot egy előre rögzített hangfelvételt játszik le, amelyben udvariasan megkéri a szabálysértőt, hogy ne dohányozzon a tiltott helyeken, például a fedett sétányokon.

A fáradhatatlan dolgozó gépezetek egy háromhetes próbaidőszak keretében járőröznek a Toa Payoh Central kormánynegyedben. A két gép a rossz útra tévedt dohányosokat, az engedéllyel nem rendelkező utcai árusokat, a járdákon szabálytalanul közlekedő motorkerékpárosokat és e-robogósokat szűri ki. Továbbá az olyan utcai csoportosulásokat is monitorozzák, amelyek létszáma túllépi a koronavírus miatti korlátozásban megengedett létszámot.

A 360 fokos látómezővel rendelkező, sötétben is látó kamerákkal felszerelt szerkezetek valós időben figyelmeztetnek a szabályszegésekre. Továbbá a tervek szerint képesek lesznek oktató jellegű üzeneteket sugározni és megjeleníteni. A projektben érintett öt állami hivatal illetékesei úgy tájékoztattak, hogy ez az első alkalom, amikor autonóm robotot használnak nagy gyalogosforgalmú közterületen közegészség és biztonság növelése érdekében.

A pilot programban a Home Team Tudományos és Technológiai Ügynökség (HTX), a Nemzeti Környezetvédelmi Ügynökség, a Szárazföldi Közlekedési Hatóság (LTA), a Szingapúri Élelmiszerügynökség és az Építésügyi Hatóság vesz részt.

Xaviert a HTX fejlesztette ki a Tudományos, Technológiai és Kutatási Ügynökséggel együttműködésben. A robot hozzájárul a működési hatékonyság javításához és a közterület-felügyelők munkaerő-szükségletének csökkentéséhez.

A gép egyébként a rendőrség többcélú, minden terepen működő autonóm robotjának frissített változata. A Matar nevű szerkezetet eddig olyan rendezvényeken használták, mint a nemzeti napi felvonulás, a Marina Bay Countdown és a Chingay.

A különbséget Xavier és „rendőr rokona” között a kamera stabilitását jobban biztosító felfüggesztési rendszer és a HTX által kifejlesztett elemzőrendszer jelenti. Ebbe négy hónapig tápláltak különféle nyilvánosan elérhető információkat – például dohányosok képeit –, hogy azonosíthasson bizonyos viselkedési formákat. Arcfelismerésre viszont nem képes.

A hatóságok szerint az összegyűjtött adatok és a felhasznált elemzések segíthetnek szakembereiknek a jobb betekintésben és szükség esetén több erőforrás aktiválásában. Legyen szó például a nem megfelelő célra használt mobileszközökhöz kapcsolódó hot spotokhoz történő kiszállásokról.

Fontos azonban kiemelni, hogy a mostani próbaidőszak alatt a robotot oktatási és példamutatási, nem pedig intézkedési célra használják – közölték a hivatalok. A cél az adatgyűjtés, az elemzőrendszer fejlesztése és az esetleges hibák finomhangolása, ezeket követően a kapcsolódó információkat megsemmisítik.

A biztonságos navigáció érdekében Xavier természetesen szenzorokat is kapott, melyeknek köszönhetően képes kikerülni az előre beprogramozott útvonalon elé kerülő statikus és mozgó akadályokat, például a gyalogosokat és a járműveket. A robot jelenleg két, körülbelül egy-másfél kilométer hosszúságú útvonalon halad. Szombat kivételével minden nap reggel 8-tól 10 óráig, majd déltől 14 óráig, végül pedig 17-től 19 óráig járőrözik.

Az irányítóközpont munkatársai egyszerre több önjáró gépet is tudnak monitorozni és irányítani. Kétirányú mikrofonjának köszönhetően pedig távolról is reagálhatnak a különféle eseményekre.

Nem Xavier az egyetlen

A korábbi fejlesztésnek számító Matar szolgálatait a koronavírus miatti kötelező szociális távolság betartása céljából is igénybe vették már. A gép egy külföldi munkavállalók lakta kollégiumban és egy kormányzati karanténlétesítményben is segített a tavalyi évben.

Ugyanilyen célra használták a helyi Otsaw technológiai cég által kifejlesztett O-R3 robotot is a Szingapúr keleti részén található Bedok víztározó környékén, ahol a gép a biztonságos távolságtartásra vonatkozó üzeneteket sugárzott.

A Boston Dynamic négylábú Spotját a Bishan-Ang Mo Kio parkban vetették be egy kéthetes pilot időszak során még tavaly májusban. A fej nélküli kutyarobot szintén előre rögzített üzenetben emlékeztette a park látogatóit a biztonságos távolságtartásra. Kamerái révén pedig a látogatók számának felmérésére is volt lehetőség.

A New Smart Water Assessment Network (NUSwan) valódi madarakra erősen emlékeztető, önállóan suhanó robothattyúi pedig 2018 óta, valós időben monitorozzák a víztározók vízminőségét.