Az okosszemüveg helyett az AR-headset lesz a befutó?

Kapcsolódó cikkek

Az okosszemüveg helyett az AR-headset lesz a befutó?

Az okosszemüveg helyett az AR-headset lesz a befutó?

gyártás

4 perc

Ön mit választana: egy önállóan működő, „hagyományos” okosszemüveget, vagy egy felcsíptethető okoskijelzőt, ami az energiatakarékosság és a kisebb súly jegyében a mobiltelefont használja? Az amerikai Kopin az utóbbi megoldásra fogad.

A mikroszkópokat és okosszemüveg-alkatrészeket gyártó cég által tervezett Golden-i Infinity valójában nem egy hagyományos AR-eszköz. A kiterjesztett valóság (Augmented Reality) technológia lényege, hogy a felhasználó valamilyen kijelzőn vagy eszközön a valós környezetre vetített virtuális elemeket is látja.

A Kopin megoldása sokkal inkább nevezhető okosképernyőnek, amelyet csak csatlakoztatni kell az Androidhoz vagy a Windows-os eszközhöz. Ehhez szükséges egy USB-C kábel (univerzális mikrokábel), amelyen keresztül tölthető és csatlakozható az eszköz az alkalmazásokhoz. A fejlesztés hangvezérléssel is működik, de akár ki is kapcsolható a telefon, és az app közvetlenül is használható.  

A Golden-i, vagyis „Aranyszem” várhatóan 2018 harmadik negyedévében érkezik, az előzetes tervek szerint 899 dolláros áron – vagyis körülbelül 250 ezer forintot kóstál majd. A súlya mindössze 1,5 uncia lesz (42,5 gramm), ami lényegesen könnyebb, mint a jelenleg forgalomban lévő többi okosszemüveg.

Bárhová csíptethető

A kijelző mágnesesen csatlakozható a szemüveg keretéhez, lencséjéhez vagy bárhová, ahol a felhasználó a látóterében rögzíteni szeretné. Az elképzelés némileg hasonló a Toshiba és a Vuzix munkahelyi AR-headsetjéhez, mivel mindkét megoldáson Windows 10 fut, de az utóbbi eszköznek saját mini számítógépre is szüksége van. A Golden-i Infinityt viszont csak csatlakoztatni kell például az okostelefonhoz, és ezt követően a telefon használható adattárolásra, töltésre, appok használatára és az érintőképernyő számára.

Tulajdonképpen az eszköz egy hangvezérelt, csatlakoztatható másodlagos kijelző. A 854x480-as felbontású mikroképernyő 20 fokos látószöggel és hangvezérelt zoom-mal működik, valamint kültéri használat esetén akár 2000 nit fényerővel is bír. A beépített 13 megapixeles kamera és mikrofon videokonferencia-eszközzé is alakítható.

A virtuális asszisztensekkel is szóba áll

A készülék Sirin kívül bármelyik telefon, tablet vagy laptop hangvezérelt digitális asszisztenseihez (például Amazon Alexa, Microsoft Cortana, Google Assistant vagy Baidu) is csatlakoztatható. A headset Androiddal fog működni, és azokkal a telefonokkal párosítható, amelyekben Snapdragon 820, 835 és 845 processzor fut.

Figyelembe véve, hogy a USB-C alkalmas audio- és videolejátszásra, valamint töltésre is, talán tényleg lenne értelme a többi AR- és VR-eszközt is ezen az úton csatlakoztatni.

Az intelligens mikroképernyő egyelőre nem az átlagemberek számára készül, és nem is feltétlenül hétköznapi használatra. De ettől még egy érdekes ötlet, amely hosszú távon talán az okosszemüvegeket is hatékonyabbá teheti.

Forrás: