Nagy a nyüzsgés az okoshangszórók piacán

Kapcsolódó cikkek

Nagy a nyüzsgés az okoshangszórók piacán

Nagy a nyüzsgés az okoshangszórók piacán

szórakozás

3 perc

Az idei IFA szakkiállítás ismét számos gyártó számára volt az új termékek bemutatásának alkalmas terepe. Idén az okosotthonok piacára érkezett számos kihívó.

Kezdetben az okosotthon csak annyit jelentett, hogy a lakás mindennapi működését néhány intelligens kiegészítő segíti. Ezek akár az energiatakarékosságot szolgálták (termosztát, árnyékolók, villanykörték), a biztonságot növelték okoszárak formájában, vagy valamilyen egyéb kényelmi funkciót láttak el. Hamar kialakultak a központi egységek köré szerveződő ökoszisztémák, amelyekben már egy-egy gyártó központi alkalmazása segítségével vált irányíthatóvá az összes kütyü.

Mit jelent pontosan az, hogy okosotthon?

A legújabb trend az okoshangszóróké: a hangvezérléssel felszerelt berendezések segítségével akár néhány egyszerű paranccsal állítható a fűtés, lekapcsolható a villany, vagy elindítható a mosógép.

Az első komoly versenyző az Amazon Echo volt, amely Alexa névre hallgató virtuális asszisztensével átszabta az okosotthonok piacát. Ezt követte a Google Home az androidos telefonokban is megtalálható Google Assistant szolgáltatással, végül pedig az Apple HomePod, az iPhone-okról jól ismert Sirivel.

Mióta a Google és az Amazon más gyártók számára is elérhetővé tette az okosotthont vezérlő mesterséges intelligencia fejlesztői csomagját, egyre több cég próbál saját hangszórót gyártani, és különleges extrákkal kiemelkedni az egyre szélesedő termékpalettából.

Intelligens pályázók

Már mi is beszámoltunk a japán Sony fejlesztéséről, a nemrég bemutatott LF-S50G-ről. A készülék a Google Assistant használatával működik, és a gyártó hangtechnikában való járatosságára építve jobb hangzást ígér, mint a piacvezetők termékei.

Az új jelentkezők közül az egyik legelegánsabb a Panasonic szögletes SC-GA10 modellje. Az eszköz szintén a Google virtuális asszisztensét használja, emellett a Spotify, Google Play Music, Deezer vagy TuneIn Radio szolgáltatásokon keresztül is képes zenét streamelni. A hangszórók csupán 180 fokos hangélményt biztosítanak, de össze lehet kapcsolni kettőt a sztereohangzás vagy a több szobás megoldások elérése érdekében.

A legjobb hangélményt minden bizonnyal a Samsung leányvállalata, a Harman Kardon új Allure elnevezésű készüléke nyújthatja, hiszen a cég a hangtechnika egyik úttörőjének számít. Az áttetsző és fényekkel felszerelt berendezés az Amazon Alexa segítségével válik képesre a hangvezérlésre.

Végül, de nem utolsó sorban érdemes megemlíteni a japán Onkyót is. A legtöbb vállalattal szemben nem tudták eldönteni, melyik elérhető virtuális asszisztens mellett tegyék le a voksukat. Így az ovális külsejű P3 hangszóróba az Amazon Alexát, míg az egyszerűbb műanyagból készült szögletes G3-ba pedig a Google Assistantet integrálták.

Az okosotthon jövője

Úgy tűnik, hogy kialakult, milyen hangvezérelt rendszerekkel irányíthatjuk a jövőben az intelligens házakat, hiszen idén már egyetlen gyártó sem állt elő saját szoftveres megoldással. Ehelyett inkább az elérhető megoldások köré próbáltak jobb, nagyobb, hangosabb, szebb hardvert építeni.

Az, hogy a jövőben melyik virtuális asszisztens lesz a legnépszerűbb, arról egyelőre csak bátor jóslatokat lehet tenni. Egy biztos, hogy az okoshangszórók beírták magukat az elterjedt technológiai fejlesztések történelemkönyvébe.

Forrás: South China Morning Post