Mi az, ami fékezi az okosotthonok terjedését?

Kapcsolódó cikkek

Mi az, ami fékezi az okosotthonok terjedését?

Mi az, ami fékezi az okosotthonok terjedését?

kereskedelem

3 perc

Habár az otthonautomatizáció népszerűbbnek tűnik mint valaha, a számok alapján még távol az igazi siker, és feltűnőek a piac még megoldásra váró problémái.

Mit jelent pontosan az, hogy okosotthon?

Tavaly év elején még számos tech-portál tekintett úgy 2017-re, mint az okosotthonok évére, és ha csak a nagy gyártók termékpalettáit vagy a technológiai szakkiállítások kínálatát nézzük, akkor valóban úgy tűnhet, mintha mindenki automatizált lakásokban élne.

Az Insurance Quotes összesítése alapján a valóság viszont az, hogy az Egyesült Államokban 2017 végére az otthonok csupán 16,3%-a minősült technológiai szempontból okosnak. Az M2M Zóna rádióműsorban a magyar iContrALL szakértője pedig úgy becsülte, hogy Európában ez az arány még 10 százalék alatti.

Vajon milyen tényezők támogatnák az intelligens otthonok térhódítását, és azt, hogy egyre többen szavazzanak bizalmat az IoT-re (Dolgok Internetére) építő otthoni rendszereknek?

Első a biztonság

Egy amerikai biztosító által készített tavaly év eleji kutatásban a megkérdezettek tíz százaléka számolt be arról, hogy érte már hackertámadás, és a kár értéke 1000-5000 dollár közötti volt. Ahhoz, hogy a fogyasztók valóban fel merjék szerelni a lakásukat az internetre csatlakozó kiegészítőkkel, biztosnak kell lenniük abban, hogy az eszköz képes megvédeni az adataikat az illetéktelen online betolakodóktól.

Üzleti tipp: a gyártók ugyanakkor ki is használhatják ezt a piaci rést. Egy olyan készülék, melynek tervezése és marketingje során elsődleges szempont az adatvédelem és a kiberbiztonság, minden bizonnyal előre kerülhet a vásárlói listákon. 

A teljes kompatibilitás fontossága

Az Amazon Echo már néhány éve népszerű okosotthon-platform lett a felhasználók körében, majd megérkezett 2016 végén versenytársnak a Google Home, tavaly év végén pedig az Apple HomePod. Minden rendszer széles termékpalettát kínál a kompatibilis eszközökből, ám általában az egyes ökoszisztémák között nehéz az átjárás. Amíg a vevőknek hosszas kutatómunkát kell végezniük, hogy megtalálják, melyik központi egységet érdemes megvásárolniuk a kapcsolódó kiegészítők alapján, addig túl nagy tehernek tűnik az okosítás, és valószínűleg sokan le is mondanak róla emiatt.

Valóban hasznos funkciók

Jó ötletnek tűnik egy beépített hangszóróval rendelkező mikrosütő, de valójában kicsi az esélye annak, hogy bárki azon szeretné meghallgatni a reggeli híreket. A gyártóknak át kellene gondolniuk, hogy mi is az alapfunkciója egy-egy eszköznek, és megtalálni a módját, hogy milyen okosmegoldásokkal érdemes azt kiegészíteni, feljavítani. Enélkül az intelligens otthon kényelme és hasznossága csak ígéret marad.

Még mindig borsosak az árak

A vásárlók leggyakrabban azért döntenek a hagyományos megoldások mellett, mert az okoskészülékek ára többnyire még mindig aránytalanul magas. Igaz, hogy ma már az intelligens otthon nem feltétlenül luxuskategória, és néhány kiegészítő is képes jelentősen kényelmesebbé tenni bármilyen ingatlant. Összességében ugyanakkor még mindig jellemző az IoT-eszközök túlárazottsága, főleg ahhoz képest, hogy a készülékek milyen többletfunkciót nyújtanak. E tekintetben jó hírnek számít, hogy a különböző vezérlőegységek és kiegészítők árai az utóbbi években csökkenő tendenciát mutatnak.

Forrás: IoT For All